Reizigersadvisering en -vaccinaties
Dengue komt wereldwijd steeds vaker voor
Travel Doctor

Dengue komt wereldwijd steeds vaker voor

16-03-2010
Dengue (ook bekend als knokkelkoorts) kwam vroeger sporadisch voor, maar verspreidt zich nu in snel tempo. De infectie komt voornamelijk voor in de dichtbevolkte gedeelten van de tropische en subtropische gebieden van de wereld, met name in de steden en voorsteden. De ziekte treedt steeds vaker op bij reizigers.

Wat is Dengue?
Dengue is een virale infectieziekte die voornamelijk wordt overgebracht door beten van de muggensoort Aedes aegypti. Deze mug, die behalve dengue ook nog andere ziekten kan overbrengen, is te herkennen aan zijn zwart-wit gestreepte pootjes (vandaar ook de benaming tijgermug).

Dengue of knokkelkoorts wordt door muggen op de mens over gebracht. In tegenstelling tot de malariamug is dit insect overdag en in steden actief. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn maar kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen. Dit gebeurt pas wanneer men de ziekte een 2e, 3e of 4e keer krijgt.

Bescherming tegen Dengue
Er bestaat geen vaccinatie tegen Dengue. Het is van belang tegen muggenbeten te beschermen door middel van muggenwerende maatregelen, zoals het insectenwerende middel Deet. Daarnaast is het belangrijk bedekkende kleding te dragen op plekken waar veel muggen actief zijn. Het nut van slapen onder een klamboe staat ter discussie, omdat de muggen overdag actief zijn.

De mug legt graag zijn eitjes in schoon stilstaand water. Daarom geen water laten staan iom geen water te laten staan (bijvoorbeeld in bloempotten en afwas).


Lareb MSD TravelSafe Travel Alert